fbpx

Restauracja

Wyśmienitą kuchnię tworzy się sercem, a dania w restauracji potrafią być prawdziwą sztuką na talerzu jeśli tworzone są przez profesjonalistów, będących jednocześnie pasjonatami gotowania.

Niesamowite, wręcz zaskakujące połączenia oraz wyjątkowe wyczucie smaku – tak mówią nasi Goście opisując kartę menu Restauracji Villa Hoff.

Do ulubionych ich dań należą między innymi: Barszcz czerwony zabielany tartym chrzanem, Zupa rybna na aromatyzowanym liśćmi kafiru rybnym foundzie, Burger Villa Hoff z siekanej wołowiny, Medaliony z jelenia przekładane aromatyczną kaszą pęczak czy Kurczak BIO ze spaghetti warzywnym i puree z batatów

Szef kuchni Jacek Sawinda zwraca szczególną uwagę na naturalność oraz szczerość w kuchni.

Wszystkie dania przygotowywane są od podstaw, z pominięciem gotowych półproduktów i nienaturalnych ulepszaczy smaków.

Poznaj Jacka Sawindę – szefa kuchni Restauracji Villa Hoff

– Kuchnia jest dla mnie największą pasją, szczególnie kuchnia śródziemnomorska oraz staropolska – mówi Jacek Sawinda, szef kuchni Villa Hoff Wellness&SPA. – Kuchnia staropolska to niesamowita inspiracja, ale uwielbiam ją przekładać na nowy, bardziej nowoczesny styl, korzystając z innowacji, które pojawiają się na rynku gastronomicznym, a jak wiemy – jest ich wiele. Oprócz kuchni mają pasją jest sport, a w szczególności piłka nożna. Od najmłodszych lat jestem jej wiernym kibicem. Interesuje mnie również turystyką, a podróże i  zwiedzanie najróżniejszych zakątków świata pozwalają mi spojrzeć z dystansu na pojawiające się trudności zawodowe oraz złapać oddech i dać „siłę na dalszą walkę”.  Podróże są również dla mnie inspiracją do tworzenia nowych potraw i smaków, poznawanie  i „ doświadczanie” miejscowej kuchni uważam za ogromną przyjemność oraz  wartość  dodaną w moich wyjazdach.

Jacek Sawinda swoje szlify zdobywał na początku w szkołach gastronomicznych w Kamieniu Pomorskim oraz Kołobrzegu, a następnie na szkoleniach i warsztatach m.in. z Kurtem Schellerem . Uczestniczył w warsztatach prowadzonych przez szefów, którzy zdobyli w swoich restauracjach gwiazdki gastronomicznego przewodnika Michelin m.in. Torsten Vildgaard z Kopenhagi, Sasu Laukkonen z Helsinek, a także Kris Basznianin również  z Kopenhagi. – To prawdziwa przyjemność i inspiracja – wspomina Sawinda.  – Przykładowo kuchnia francuska charakteryzuje się niebywałą dbałością o produkt, to kuchnia  pełna dań o wysublimowanym smaku jak żabie udka, confit z kaczki czy znany wszystkim crème brûlèe. Położenie Francji pozwala na korzystanie z wszelkich dóbr natury i produktów regionalnych, co czyni tę kuchnię tak smaczną i lubianą.     

Praca w Villa Hoff Wellness&SPA jest dla mnie nowym wyzwaniem w mojej długoletniej karierze – opowiada. – To doskonałe miejsce, doceniane przez Gości pod kątem obsługi oraz gastronomii. Moim celem jest usatysfakcjonowanie Gości serwowaną przeze mnie kuchnią.

Jacek Sawinda stworzył własne menu a’la carte oraz wprowadził na bufety dania typowo Wellness aby dopasować je do charakteru obiektu.